Jak vybrat medovinu
Kubešova medovina Přírodní se hodí pro ženy
Bezinkovou medovinou potěšíte třeba starší dámu
Kubešova medovina Cabernet je těžší a ocení ji zejména muži
Kubešova sycená medovina Frizzante přírodní je cool nápoj pro mladé
Čtyři kategorie prémiové medoviny
Kubešovu medovinu ladíme už 20 let. Od prvních krůčků, kdy jsme k medovému kvasu (směsi medu a vody) přidali kvasinky, přes bouřlivé fermentace až k nápojům s dokonalým chuťovým profilem utekla spousta času. Experimentování přineslo jistotu a unikátní know-how jak vyrábět mimořádně kvalitní pití srovnatelné s tím, co najdete jinde ve světě. Ucelené portfolio špičkových medovin dnes dělíme do 4 kategorií, v nichž lze najít nápoje s odlišným charakterem:
-
přírodní medoviny
-
obohacené medoviny
-
medoviny s ovocnou bází
-
sycené medoviny
Přírodní medoviny jsou naturální a ryzí
První skupina medovin má tu nejjednodušší recepturu. Laicky řečeno: vzniká rozmícháním medu ve vodě, přidáním ušlechtilých kmenů kvasinek a řízeným zráním. Výsledkem jsou dva krásné nápoje.
Delikátní Medovina Přírodní je mimořádně lehká a svěží a můžete ji podávat studenou nebo lehce ohřátou – své místo nachází i ve 3 horkých drincích a kotejlech. V aroma najdete květy mučenky a limetku, v chuti sušené rozinky. Máme vyzkoušeno, že tento nápoj je jako stvořený pro slečny, ženy a dámy, které oceňují jeho nevtíravost.
Výroba vlajkové lodi naší manufaktury s pečetí Medovina roku 2019, těžší Medoviny Přírodní archivní, se pak liší v době zrání. V tancích leží nejméně 3 roky a je vhodná i k další archivaci (ve stojanu ji můžete nechat v klidu ležet po dalších 2-3 let). Těžší chuťové tóny oceňují zejména muži, a to hlavně pro vyšší viskozitu a dlouhou sametovou dochuť. Tuto medovinu lze také úspěšně věnovat tomu, kdo již medovinu dobře zná: na této si výborně pochutná.
Medoviny obohacené přírodou hladí
Příroda nabízí řadu možností, jak přidat další chutě. Právě obohacování je zajímavým způsobem výroby medoviny. V medovém základu používáme před spuštěním fermentace třeba čerstvé květy, nebo do hotového nápoje přidáváme výtažky z bylin. V obou případech vznikají medoviny, které si vás podmaní širokým spektrem chutí.
Jako luxusní aperitiv výborně slouží Medovina Bezinková. Květy černého bezu pro její zrod sbíráme v čistých lokalitách Hané na jaře sami a ihned je po dobu 24 hodin macerujeme v medovém roztoku. Vzniká exkluzivní záležitost vhodná pro slavnostní přípitky, kdy je vynikající zejména vychlazená.
S plátkem pomeranče ale potěší i šetrně ohřátá (max. na 55 °C). Máme vyzkoušeno, že v této podobě nejvíce chutná starším lidem a u narozeninového stolu s ní překvapíte třeba babičku nebo tetičku.
Další obohacenou medovinou je Medovina Klasická Bylinná. Vyrábíme ji macerací směsi bylin a koření, jejíž složení a recepturu střežíme podobně jako karlovarská Becherovka. Po prvním doušku zjistíte proč – intenzivní chuť oplývá hořkou sladkostí. Klasická medovina je chuťově nejvýraznějším zástupcem Kubešovy medové manufaktury a má vysoký potenciál zrání. Je určena k archivaci a smlsnou si na ni ti, kteří mají rádi těžší nápoje, které lze pomalu a dlouho zkoumat. Potěšíte jí třeba dědečka, staršího kolegu i sběratele špičkového alkoholu.
Medoviny s ovocnou bází pro milovníky tříslovin
V této oblíbené kategorii najdete Medovinu Aronie, Medovinu Černý rybíz a Medovinu Cabernet. Jejich kouzlo, síla a šarm spočívá v tom, že od samotného počátku probíhá kvašení medového roztoku společně s ovocnou šťávou.
Ovoce si každý rok sbíráme sami: u vybraných moravských pěstitelů trháme zralé plody nejvyšší jakosti a v manufaktuře z nich šťávu lisujeme. Nic dalšího pak není nutné přidávat: žádná aromata, esence, tresti ani barviva. Vše, co v těchto medovinách najdete je výsledkem čistých přírodních procesů a fascinujícího snoubení rostlinných látek.
Ať už jde o svíravé taniny černého jeřábu v případě Medoviny Aronie příjemnou kyselkavost černého rybízu u Medoviny Černý rybíz nebo decentní trpkost slupek známé vinné odrůdy Cabernet Moravia v lahvi Medoviny Cabernet, každá chuťová složka plynule přechází do finálního moku – a s ním také zraje. Jednotlivé chuťové nuance jsou tím, co u medovin s ovocnou bází vyhledávají skuteční milovníci těžkých vín (tyto nápoje lze navíc úspěšně archivovat a zkoumat vývoj chutí napříč mnoha ročníky).
Medovinu Arónie ocení také kuřáci. Její suché tělo si s lahodným tabákem dokonale podává ruku. K medovině s trpkou chutí je vhodné vybrat jemný doutník. Pokud je čas a lze u pití pokuřovat déle, stojí za to sáhnout po honduraském doutníku Leaf by Oscar Toro Corojo a tuto vynikající kombinaci si pořádně vychutnávat. Pro kratší chvíle lze gourmetům doporučit i cigarillo Liga Undercrown Shade s tóny ořechů a smetany s dobou hoření okolo 15 minut. Chcete kuřáka skutečně mimořádně potěšit? Věnujte mu lahev medoviny s ovocnou bází společně s doutníkem Perdomo Bourbon Barrel Aged Robusto Connecticut, jehož tabák je stařen v dubovém sudu po bourbonu.
Medovina Medovině Cabernet zraje na dubových třískách, z nichž do nápoje přechází množství tříslovin. Jejich podíl se však postupně mění a v nápoji lze postupem času postřehnout zakulacování chutí vznikající spojením sladkostí medu a svíravosti taninů. Pokud obdarovaný vytáhne z archivu lahev 2-4 roky starou, vychutná si ji nejlépe. K této medovině pak doporučujeme doutník, který je vhodný k vínům obecně, a to reprezentanta nikaragujské ruční práce s tóny cedru a tmavé čokolády s názvem Paradiso Papagayo Toro Gigante.
Při výběru myslete na to, že u ovocných medovin převládá na začátku zrání v chuti vždy sladkost. Teprve později dostávají sílu a hutnost (typicky u Medoviny Aronie, u níž vás nemusí překvapit ani výskyt vinného kamene) a v dalším čase vzniká chuť podobná těm, které nacházíme u těžkých suchých vín. U těchto medovin lze proto výborně pracovat s jednotlivými ročníky a vybírat podle toho, co který rok s konkrétní medovinou v chuti dělá. Medovinami s ovocnou bází proto nadchnete zejména skutečné znalce, fajnšmkery a sběratele luxusních lahví.
Sycené medoviny jsou perfektní pití pro mladé
V této skupině najdete medovinu Frizzante Černý rybíz a Frizzante Přírodní. Ztělesňují naše přání přinést na stůl nápoj bytostně příjemný, lehký a atraktivní. Jak tyto perlivé medoviny vznikají? Za vším stojí sycení oxidem uhličitým. Nečekejte ale chemicky vyrobený plyn z průmyslové tlakové lahve. Oxid vzniká jako přirozená součást kvašení jihomoravského červeného a bílého vína.
Ve Vinařství Zlomek & Vávra jej nepouštějí pánu bohu do oken – plyn šetrně jímají a my jej pak vracíme na speciální plnicí lince přírodě zpět právě do dua s přízviskem frizzante. S každým douškem těchto dvou krásných medovin pak pijete i slunce Boršic u Blatnice.
Medovina Frizzante Černý rybíz je skvělá místo grenadiny, skvěle funguje i s pomerančovým džusem a je výbornou volbou pro toho, kdo pije rád míchané drinky a koktejly.
Náš tip: Do nízké sklenice vhoďte pár kostek ledu, přidejte panáka jemné vodky, džus podle chuti a doplňte medovinou Frizzante Přírodní. Získáte koktejl, na jehož recept se vás budou ptát!
Obě perlivé medoviny mají nižší obsah alkoholu a v obou případech jde o nápoje, které jsme vyvinuli s ohledem na chuťové preference mladých lidí. Potěšíte je zejména na jaře a během prázdnin: nehodí se totiž k dlouhodobé archivaci, nýbrž jako cool potěšení u bazénu, na městském pikniku v parku nebo jako doprovod pro hipsterské zahradní slavnosti.
Vyberte podle sebe nebo adresáta
Nejdůležitější kritérium pro správnou volbu vhodné medoviny – pro vás i pro kohokoli dalšího – jsou vždy individuální preference. Jsou lidé, kteří přirozeně vyhledávají těžší chutě a vůně, jiní milují jemné a decentní tóny a ostatní přirozeně rádi experimentují.
Pokud vybíráte medovinu jako dar, popřemýšlejte nejprve nad tím, jak moc obdarovaného znáte a co o něm víte. Krátké zamyšlení vám nejlépe řekne, která z medovin udělá největší radost. Jedna věc je jistá: v případě medovin z Kubešovy medové manufaktury nemůžete šlápnout vedle a získáte luxusní špičkový nápoj.
V každé lahvi najdete čistou esenci přírody, cenné a nenahraditelné látky z květových medů, které vytvořily včely z nektaru rozmanitých rostlin podhůří Nízkého Jeseníku a CHKO Litovelského Pomoraví. Vyberte (si) tu, která přinese největší zážitek.
Kubešův med a Vánoční trhy Olomouc voní svátky a pohodou
Ať už jste přímo z Hané, nebo přijíždíte odjinud, Vánoční trhy v Olomouci nesmíte minout. Voní tradicí, smrkovým jehličím a jsou místem, kde pořídíte krásné dárky. Třeba Kubešův luční med z divokých květin nebo prvotřídní lahodnou medovinu.
Celý článekLáska je jako medovina. Voní, chutná a hned tak nezevšední
Je vám zima dlouhá? Pokud máte to štěstí a trávíte ji spíš za kamny – a k tomu hezky ve dvou – máte vyhráno. Sklenka delikátního přírodního nápoje vám vykouzlí dobrou náladu, potěší unavené tělo a je také vynikajícím dárkem nejen pro zamilovaná srdce.
Celý článek