Jak vybrat medovinu

Kubešova přírodní medovina je lehká a svěží

Kubešova medovina Přírodní se hodí pro ženy

Kubešova medovina Bezinková vzniká macerací čerstvých květů bezu

Bezinkovou medovinou potěšíte třeba starší dámu

Kubešova medovina Cabernet kvasí se šťávou z oblíbeného vína

Kubešova medovina Cabernet je těžší a ocení ji zejména muži

Kubešova medovina Frizzante Přírodní má nižší obsah alkoholu

Kubešova sycená medovina Frizzante přírodní je cool nápoj pro mladé

Čtyři kategorie prémiové medoviny

Kubešovu medovinu ladíme už 20 let. Od prvních krůčků, kdy jsme k medovému kvasu (směsi medu a vody) přidali kvasinky, přes bouřlivé fermentace až k nápojům s dokonalým chuťovým profilem utekla spousta času. Experimentování přineslo jistotu a unikátní know-how jak vyrábět mimořádně kvalitní pití srovnatelné s tím, co najdete jinde ve světě. Ucelené portfolio špičkových medovin dnes dělíme do 4 kategorií, v nichž lze najít nápoje s odlišným charakterem:
 

  • přírodní medoviny

  • obohacené medoviny

  • medoviny s ovocnou bází

  • sycené medoviny

Přírodní medoviny jsou naturální a ryzí 

První skupina medovin má tu nejjednodušší recepturu. Laicky řečeno: vzniká rozmícháním medu ve vodě, přidáním ušlechtilých kmenů kvasinek a řízeným zráním. Výsledkem jsou dva krásné nápoje.

Delikátní Medovina Přírodní je mimořádně lehká a svěží a můžete ji podávat studenou nebo lehce ohřátou – své místo nachází i ve 3 horkých drincích a kotejlech. V aroma najdete květy mučenky a limetku, v chuti sušené rozinky. Máme vyzkoušeno, že tento nápoj je jako stvořený pro slečny, ženy a dámy, které oceňují jeho nevtíravost. 

Výroba vlajkové lodi naší manufaktury s pečetí Medovina roku 2019, těžší Medoviny Přírodní archivní, se pak liší v době zrání. V tancích leží nejméně 3 roky a je vhodná i k další archivaci (ve stojanu ji můžete nechat v klidu ležet po dalších 2-3 let). Těžší chuťové tóny oceňují zejména muži, a to hlavně pro vyšší viskozitu a dlouhou sametovou dochuť. Tuto medovinu lze také úspěšně věnovat tomu, kdo již medovinu dobře zná: na této si výborně pochutná.

Medoviny obohacené přírodou hladí

Příroda nabízí řadu možností, jak přidat další chutě. Právě obohacování je zajímavým způsobem výroby medoviny. V medovém základu používáme před spuštěním fermentace třeba čerstvé květy, nebo do hotového nápoje přidáváme výtažky z bylin. V obou případech vznikají medoviny, které si vás podmaní širokým spektrem chutí

Jako luxusní aperitiv výborně slouží Medovina Bezinková. Květy černého bezu pro její zrod sbíráme v čistých lokalitách Hané na jaře sami a ihned je po dobu 24 hodin macerujeme v medovém roztoku. Vzniká exkluzivní záležitost vhodná pro slavnostní přípitky, kdy je vynikající zejména vychlazená

S plátkem pomeranče ale potěší i šetrně ohřátá (max. na 55 °C). Máme vyzkoušeno, že v této podobě nejvíce chutná starším lidem a u narozeninového stolu s ní překvapíte třeba babičku nebo tetičku.

Další obohacenou medovinou je Medovina Klasická Bylinná. Vyrábíme ji macerací směsi bylin a koření, jejíž složení a recepturu střežíme podobně jako karlovarská Becherovka. Po prvním doušku zjistíte proč – intenzivní chuť oplývá hořkou sladkostí. Klasická medovina je chuťově nejvýraznějším zástupcem Kubešovy medové manufaktury a má vysoký potenciál zrání. Je určena k archivaci a smlsnou si na ni ti, kteří mají rádi těžší nápoje, které lze pomalu a dlouho zkoumat. Potěšíte jí třeba dědečka, staršího kolegu i sběratele špičkového alkoholu.

Medoviny s ovocnou bází pro milovníky tříslovin

V této oblíbené kategorii najdete Medovinu Aronie, Medovinu Černý rybíz a Medovinu Cabernet. Jejich kouzlo, síla a šarm spočívá v tom, že od samotného počátku probíhá kvašení medového roztoku společně s ovocnou šťávou

Ovoce si každý rok sbíráme sami: u vybraných moravských pěstitelů trháme zralé plody nejvyšší jakosti a v manufaktuře z nich šťávu lisujeme. Nic dalšího pak není nutné přidávat: žádná aromata, esence, tresti ani barviva. Vše, co v těchto medovinách najdete je výsledkem čistých přírodních procesů a fascinujícího snoubení rostlinných látek. 

Ať už jde o svíravé taniny černého jeřábu v případě Medoviny Aronie příjemnou kyselkavost černého rybízu u Medoviny Černý rybíz nebo decentní trpkost slupek známé vinné odrůdy Cabernet Moravia v lahvi Medoviny Cabernet, každá chuťová složka plynule přechází do finálního moku – a s ním také zraje. Jednotlivé chuťové nuance jsou tím, co u medovin s ovocnou bází vyhledávají skuteční milovníci těžkých vín (tyto nápoje lze navíc úspěšně archivovat a zkoumat vývoj chutí napříč mnoha ročníky). 

Medovinu Arónie ocení také kuřáci. Její suché tělo si s lahodným tabákem dokonale podává ruku. K medovině s trpkou chutí je vhodné vybrat jemný doutník. Pokud je čas a lze u pití pokuřovat déle, stojí za to sáhnout po honduraském doutníku Leaf by Oscar Toro Corojo a tuto vynikající kombinaci si pořádně vychutnávat. Pro kratší chvíle lze gourmetům doporučit i cigarillo Liga Undercrown Shade s tóny ořechů a smetany s dobou hoření okolo 15 minut. Chcete kuřáka skutečně mimořádně potěšit? Věnujte mu lahev medoviny s ovocnou bází společně s doutníkem Perdomo Bourbon Barrel Aged Robusto Connecticut, jehož tabák je stařen v dubovém sudu po bourbonu.

Medovina Medovině Cabernet zraje na dubových třískách, z nichž do nápoje přechází množství tříslovin. Jejich podíl se však postupně mění a v nápoji lze postupem času postřehnout zakulacování chutí vznikající spojením sladkostí medu a svíravosti taninů. Pokud obdarovaný vytáhne z archivu lahev 2-4 roky starou, vychutná si ji nejlépe. K této medovině pak doporučujeme doutník, který je vhodný k vínům obecně, a to reprezentanta nikaragujské ruční práce s tóny cedru a tmavé čokolády s názvem Paradiso Papagayo Toro Gigante.

Při výběru myslete na to, že u ovocných medovin převládá na začátku zrání v chuti vždy sladkost. Teprve později dostávají sílu a hutnost (typicky u Medoviny Aronie, u níž vás nemusí překvapit ani výskyt vinného kamene) a v dalším čase vzniká chuť podobná těm, které nacházíme u těžkých suchých vín. U těchto medovin lze proto výborně pracovat s jednotlivými ročníky a vybírat podle toho, co který rok s konkrétní medovinou v chuti dělá. Medovinami s ovocnou bází proto nadchnete zejména skutečné znalce, fajnšmkery a sběratele luxusních lahví

Sycené medoviny jsou perfektní pití pro mladé

V této skupině najdete medovinu Frizzante Černý rybíz a Frizzante Přírodní. Ztělesňují naše přání přinést na stůl nápoj bytostně příjemný, lehký a atraktivní. Jak tyto perlivé medoviny vznikají? Za vším stojí sycení oxidem uhličitým. Nečekejte ale chemicky vyrobený plyn z průmyslové tlakové lahve. Oxid vzniká jako přirozená součást kvašení jihomoravského červeného a bílého vína. 

Ve Vinařství Zlomek & Vávra jej nepouštějí pánu bohu do oken – plyn šetrně jímají a my jej pak vracíme na speciální plnicí lince přírodě zpět právě do dua s přízviskem frizzante. S každým douškem těchto dvou krásných medovin pak pijete i slunce Boršic u Blatnice.

Medovina Frizzante Černý rybíz je skvělá místo grenadiny, skvěle funguje i s pomerančovým džusem a je výbornou volbou pro toho, kdo pije rád míchané drinky a koktejly

Náš tip: Do nízké sklenice vhoďte pár kostek ledu, přidejte panáka jemné vodky, džus podle chuti a  doplňte medovinou Frizzante Přírodní. Získáte koktejl, na jehož recept se vás budou ptát!

Obě perlivé medoviny mají nižší obsah alkoholu a v obou případech jde o nápoje, které jsme vyvinuli s ohledem na chuťové preference mladých lidí. Potěšíte je zejména na jaře a během prázdnin: nehodí se totiž k dlouhodobé archivaci, nýbrž jako cool potěšení u bazénu, na městském pikniku v parku nebo jako doprovod pro hipsterské zahradní slavnosti

Vyberte podle sebe nebo adresáta

Nejdůležitější kritérium pro správnou volbu vhodné medoviny – pro vás i pro kohokoli dalšího – jsou vždy individuální preference. Jsou lidé, kteří přirozeně vyhledávají těžší chutě a vůně, jiní milují jemné a decentní tóny a ostatní přirozeně rádi experimentují

Pokud vybíráte medovinu jako dar, popřemýšlejte nejprve nad tím, jak moc obdarovaného znáte a co o něm víte. Krátké zamyšlení vám nejlépe řekne, která z medovin udělá největší radost. Jedna věc je jistá: v případě medovin z Kubešovy medové manufaktury nemůžete šlápnout vedle a získáte luxusní špičkový nápoj.

V každé lahvi najdete čistou esenci přírody, cenné a nenahraditelné látky z květových medů, které vytvořily včely z nektaru rozmanitých rostlin podhůří Nízkého Jeseníku a CHKO Litovelského Pomoraví. Vyberte (si) tu, která přinese největší zážitek.


Kubešův med a Vánoční trhy Olomouc voní svátky a pohodou

Kubešův med a Vánoční trhy Olomouc voní svátky a pohodou

Ať už jste přímo z Hané, nebo přijíždíte odjinud, Vánoční trhy v Olomouci nesmíte minout. Voní tradicí, smrkovým jehličím a jsou místem, kde pořídíte krásné dárky. Třeba Kubešův luční med z divokých květin nebo prvotřídní lahodnou medovinu.

Celý článek

Láska je jako medovina. Voní, chutná a hned tak nezevšední

Láska je jako medovina. Voní, chutná a hned tak nezevšední

Je vám zima dlouhá? Pokud máte to štěstí a trávíte ji spíš za kamny – a k tomu hezky ve dvou – máte vyhráno. Sklenka delikátního přírodního nápoje vám vykouzlí dobrou náladu, potěší unavené tělo a je také vynikajícím dárkem nejen pro zamilovaná srdce.

Celý článek