Kurkuma, kardamom, zázvor, nebo chilli. Proč je jíst v medu?

Podzim je tady. A s ním i covid, chřipky a nachlazení. Přinášíme tipy, jak posílit zdraví, imunitu a přitom si parádně pochutnat. Chuť a zdraví jdou totiž skvěle dohromady, když víte, po čem sáhnout. Objevte 9 superpotravin vmíchaných do lahodného Kubešova medu.

Máta: nenápadná a účinná

Máta peprná (Mentha piperita) je bylinka známá pro svou osvěžující vůni a chuť. Často ji používáme v nápojích a dezertech a místo má i v kosmetice.

Máta obsahuje asi 40 látek prospěšných zdraví. Hlavní roli mají esenciální oleje, z nichž nejznámější je mentol. Má osvěžující a chladící účinky. 

Významné jsou také protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, které pomáhají zlepšit zdraví trávicího systému a dýchacích cest.

Máta v medu skvěle osvěží šálek čaje.

Máta nabízí i antioxidační účinky. Zlepšuje trávení a zmírňuje žaludeční potíže. Uvolňuje ucpaný nos, zmírňuje bolest v krku a osvěžuje dech. Podporuje zdraví ústní dutiny a zubů. Co umí ještě?

  • Pomáhá zklidňovat stres, úzkost a bolesti hlavy. 

  • Reguluje chuť k jídlu a může podpořit hubnutí. 

V Kubešově medové manufaktuře mátu jemně vmícháváme do pastovaného květového medu a ve dvoře i v e-shopu ji dostanete v 250 g sklenici pod názvem Máta v medu

Perfektně osvěží šálek čaje během nachlazení. 

Kardamom: exotický silák

Kardamom je aromatické koření ze semen několika druhů rostlin z rodů Elettaria a Amomum. Největším producentem je v současnosti Guatemala, na paty jí šlape Indie.

Kardamom se konzumuje především ve sladkých pokrmech. Má výraznou, sladkou a kořeněnou chuť. Obsahuje mnoho antioxidantů a esenciálních olejů (v semenech až 8 %). Oleje přispívají k podpoře zdraví trávicího systému a celkové imunity.

Kardamom zlepšuje trávení a zmírňuje zažívací potíže. Díky antimikrobiálním účinkům pomáhá při boji s infekcemi. Může pomoci při léčbě dýchacích potíží.

Kardamom v medu zpestřuje český jídelníček

Kardamom lidé vyhledávají jako přírodní detoxikátor. Pomáhá navíc:

  • zlepšovat krevní oběh, 

  • snižovat riziko vzniku rakoviny,

  • snižovat krevní tlak. 

Víte, že kardamom je třetí nejdražší koření na světě? V ceně na váhu ho předchází jen vanilka a šafrán. 

My jej vmícháváme do květového pastovaného medu. Čtvrtkilovku Kardamomu v medu najdete v e-shopu. Nebo stavte přímo k nám do dvora.  

Kurkuma: zlaté zdraví

Kurkuma zvaná indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Obsahuje až 5 % éterického oleje a žluté barvivo kurkumin.

Používá se v kari koření a znáte ho hlavně z indické a thajské kuchyně. Kurkuma se používá i jako barvivo potravin (třeba do bezvaječných těstovin) a zvyšuje jejich trvanlivost.

Nás ale zajímají hlavně vynikající protizánětlivé účinky. Kurkuma je prokazatelně antioxidantem. A významně podporuje mozkové kognitivní funkce – hlavně u starších lidí.

Kurkuma v medu má prokazatelně antioxidační účinky

Kurkuma posiluje imunitní systém, působí protizánětlivě a zmírňuje bolesti. Podporuje trávení a zdraví trávicího traktu. Zlepšuje funkci mozku a snižuje riziko neurodegenerativních onemocnění. 

Kurkuma také pomáhá 

  • Podporovat zdraví jater a detoxikaci organismu. 

  • Bojovat proti rakovinovým buňkám.

  • Snižovat riziko srdečních chorob.

  • Regulovat krevní cukr.

Jak ji mlsat? Jako Kurkumu v medu z Kubešovy medové manufaktury v balení 250 g. 

Stavte se do dvora v Olomouci-Neředíně. Nebo si nahažte pár sklenic do košíku v e-shopu.

Chilli: ohnivý nakopávač

Chilli je pikantní koření z papriky rodu Capsicum. Má ostrou chuť a dává pokrmům energii a intenzitu. Za pálivost je zodpovědná látka kapsaicin. Má mnoho zdravotních benefitů: podporuje metabolismus, reguluje hmotnost a zmírňuje bolest.

V přiměřených dávkách působí překvapivě lépe na žaludek než pepř. Ukázalo se také, že kultury zvyklé na jídla s chilli lépe snášejí prostředí s různými bakteriemi. 

A pozor – chilli je i afrodiziakum! K tomu navíc: 

  • Podporuje zdraví srdce a snižuje cholesterol.

  • Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

  • Zlepšuje uvolňování dýchacích cest.

  • Zvyšuje produkci endorfinů.

Chilli v medu se hodí pro zdraví i do marinád

Pálivost chilli se uvádí v jednotce pálivosti SHU. Jde o zkratku Scovilleho stupnice pálivosti (Scoville Heat Units). Udává změřenou pálivost chilli. Laicky řečeno značí, kolik potřebujete na 1 kapku šťávy z konkrétní papriky kapek vody, abyste ji rozředili tak, že už necítíte vůbec žádný pal

Jaké chilli používáme? Nejslabší kajenský pepř s nízkým SHU. Lahodné Chilli v medu totiž zvládne každý. 

Vyzkoušejte jednu čtvrtkilovku, kterou dostanete v e-shopu i ve dvoře

Zázvor: voňavá síla

Zázvor je koření získávané z oddenků zázvoru lékařského (Zingiber officinale). Má výraznou pryskyřičnou vůni a jeho chuť je velmi výrazná a aromatická. Znáte ji: je lehce ovocná až citrusová a sladce pikantní.

Používá se jak v kuchyni, tak v tradiční medicíně. Zázvor má silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Obsahuje gingerol, který dodává charakteristickou chuť – a všechny zdravotní benefity.

Je klasickou součástí čínské a indické kuchyně. Najdete jej ve sladkých i slaných pokrmech (zázvorové pečivo, pečená masa), ale i v pivu a limonádách. Na lidské zdraví působí příznivě ve všech podobách: čerstvý, sušený, vařený i nakládaný.

Zázvor v medu je oblíbená aromatická delikatesa

Nejvýraznější chuťovou složku tvoří aromatické látky, zejména zingiberen a malé množství bisabolenu. Zázvoru dodávají typickou vůni. 

Nejdůležitější jsou však zdravotní přínosy:

  • Ulevuje od nevolnosti a zvracení.

  • Podporuje trávení a zmírňuje nadýmání.

  • Pomáhá při léčbě nachlazení a chřipky.

  • Pomáhá zmírnit menstruační bolesti.

Zázvor se parádně snoubí s medem. V Kubešově manufaktuře jej najdete jako Zázvor v pastovaném medu

Skočte si pro 250 g sklenici do našeho dvora. Nebo je přihoďte do košíku v e-shopu, až budete vybírat některou z našich špičkových medovin.

Čokoláda: zdravě hříšná

Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrn tropického kakaového stromu Theobroma cacao

Některé studie poukazují na pozitivní vliv obsažených flavonoidů na krevní tlak a kardiovaskulární systém. Flavonoidy kakaových bobů mají antioxidační účinek a chrání organismus před účinkem volných radikálů

Čokoláda v medu má typické antioxidační účinky

Přínosů střídmé konzumace čokolády je hromada. Za zmínku stojí:

  • zlepšení cholesterolových hodnot,

  • zvýšená hladinu serotoninu a zlepšení nálady,

  • přísun minerálů jako hořčík a železo.

Jemně mleté boby přidáváme do nejlepšího květového medu. Hledejte je v e-shopu jako Medový čokomls. 

Anebo se stavte pro skleničku malého hříchu do našeho dvora.

Rakytník: král vitamínů

Známý rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je keř s nažloutlými květy a oranžovými plody. Ty jsou přímo nabušené vitamíny a minerály

Vitamínu C a dalších antioxidantů obsahují obrovské množství. Céčka mají dokonce 10× více než pomeranč. Denní doporučenou dávku pokryje už jedna bobulka.

Rakytník obsahuje také vitamín B1, B2, B6, B3 a kyselinu listovou, která má na starost krvetvorbu, růst a vývoj lidského plodu. Dodává i vitamín D (přispívá ke správnému růstu a vývoji kostí) a vitamín K (ten hlídá krevní srážlivost).

Rakytník v medu je silná superpotravina

Rakytník je mocná superpotravina, protože:

  • posiluje imunitní systém,

  • zlepšuje zdraví pleti a pomáhá při hojení ran,

  • pomáhá při detoxikaci organismu,

  • podporuje zdraví jater.

Rakytník je poměrně náročný na zpracování (sbírají se celé větve, mrazí a dále zpracovávají). My to děláme za vás a jeho účinky spojujeme se všemi přínosy medu.

Vyzkoušejte oblíbený Rakytník v medu. Je skvělý v létě i v zimě a dostanete jej v Olomouci-Neředíně nebo online v e-shopu Kubešovy medové manufaktury.

Skořice: nenápadně mocná

Skořice je aromatická kůra stálezelených tropických stromů skořicovníků. Loupe se a suší. Je nejen chutná, ale i léčivá – vyrábí se z ní silice, tinktury a olej. 

Skořice se pěstuje na Srí Lance (produkuje vůbec nejkvalitnější a nejjemnější na světě), v Číně (chuťově silnější), v Indonésii a Vietnamu a na Madagaskaru a Seychelách.

U skořice dominuje kořenně nasládlá chuť a příjemnou vůni. Stojí za ní zejména sloučenina cinnamaldehyd. Právě ta působí na chuť k jídlu, celkově osvěžuje a podporuje trávení.

Skořice v medu podporuje trávení

Mezi další účinky skořice patří: 

  • snižování krevního tlak, 

  • uklidnění kolik, průjmů a nadýmání,

  • zlepšení metabolismu tuků a cukru u lidí s cukrovkou,

  • používá se jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce,

  • dezinfekční a antibiotické účinky a likvidace bakterií.

Višeň a aronie: našlapaná dvojka

Šťáva z višní má příznivý poměr draslíku a sodíku. Doporučuje se lidem se srdeční arytmií. Višně také pomáhají s vylučováním kyseliny močové – podporují léčbu dny. Obsahují poměrně velké množství jódu a jsou skvělým ovocem pro lidi s problémy se štítnou žlázou. Obsahuje antioxidanty a má protizánětlivé účinky.

Šťáva z aronie se získává z plodů temnoplodce černoplodého (Aronia melanocarpa). Jde o hustě větvený beztrnný keř, který pochází ze Severní Ameriky. V Evropě se pěstuje na největší výměře v sousedním Polsku.

Plody obsahují sacharidy, organické kyseliny, aminokyseliny, flavonoidy, minerály a vitamíny. A také polyfenoly, které nesou charakteristickou chuť, vůně a barvy.

Višeň a aronie v medu má řadu benefitů

Nutriční hodnoty a antioxidační účinky aronie hrají pravděpodobně preventivní roli při rozvoji rakoviny a srdečních chorob. Aronie obsahuje také hodně jódu, hořčíku, fosforu, železa a vitamínu C, vitamínu K a rutinu (zlepšuje pružnost a propustnost cév).

Šťávy z višní a aronie:

  • pomáhají při zácpě,

  • zlepšují zdraví kloubů,

  • stimulují imunitní systém,

  • zmírňují bolest svalů po cvičení,

  • zlepšují stav kardiovaskulárního systému,

  • pomáhají při detoxikaci organismu,

  • umí snížit hladinu cholesterolu.

Jak využít všechny benefity najednou? Pojídáním v květovém medu. Obě zdraví prospěšné ovocné šťavy k němu přimícháváme a podáváme jako Višeň a arónie v pastovaném medu

Svou sklenici plnou zdraví (250 g) dostanete v e-shopu nebo přímo z rukou včelaře

Kdy užívat? Po celý rok

Všechny superpotraviny v medu můžete v pohodě pojídat po celý rok. Výborně se hodí nejvíc na podzim a v zimě, která je pro zdraví téměř vždy vůbec nejnáročnější.

Všechny dobroty posíláme z e-shopu, prodáváme ze dvora a během prosince tradičné i na Vánočních trzích v Olomouci

Stavte se i pro vyhlášené druhové medy nebo oceněné špičkové medoviny

Všechno, co vyrábíme, vzniká z nejčistší přírody luk a remízků Nízkého Jeseníku a z pestrých koberců bylin CHKO Litovelské Pomoraví.


Nakupte luxusní firemní dárky z Kubešovy medové manufaktury

Nakupte luxusní firemní dárky z Kubešovy medové manufaktury

Řešíte na podzim firemní dárky? Věnujte med a medovinu. Dlouho vydrží, skvěle chutnají a prospívají zdraví. Vyberte kolegům a partnerům dárková balení podle chuti. My se o vše postaráme a vybrané luxusní medové dárky z Moravy pošleme k vám do firmy.

Celý článek

Proč jsme se zapojili do kampaně LORIKA? Protože na Hané jsme taky doma

Proč jsme se zapojili do kampaně LORIKA? Protože na Hané jsme taky doma

Olomoucká firma LORIKA spustila kampaň na nákup 11 pulzních oxymetrů pro Fakultní nemocnici Olomouc. Naše medová manufaktura hned na startu přispěla 30 000 korun. Důvodů je více: jsme patrioti a rodiče tří dětí.

Celý článek