První jarní rostliny – poklad pro včely

ovocné stromy poskytují včelám bohatou pastvu

Včela sbírá nektar z květu ovocného stromu.

jaro je pro včely nejaktivnější období roku

Na jaře mají včely nejvíce napilno.

lužní lesy poskytují včelám nektar

Jarní aspekt lužního lesa v Litovelském Pomoraví.

javorový med je aromatický

Kvetoucí javory jsou základem pro voňavý javorový med.

jarní medy mají sílu přírody

Počátkem června začínáme první jarní medy stáčet do sklenic a předávat do vašich rukou.

Možná jste si jich už všimli na procházce v lese, na louce nebo kolem potoka. První jarní rostliny a stromy postupně rozkvétají. Tvoří přirozený zdroj potravy včel po dlouhé zimě. A nejen to – z jejich nektaru vznikají i první lahodné medy. V létě se dostanou na váš stůl ve své nejčistší podobě a některé poslouží k výrobě lahodných medovin. 

Vrba není jen na pomlázku

Pověstné mávnutí kouzelným proutkem představuje kvetení vrb. Jakmile se na jaře udrží počasí hezké alespoň pár dní za sebou (s denní teplotou vyšší než 10 °C), včely nesou z květů těchto jemných stromů první jarní pyl a nektar. Právě díky vrbám nastává prudký jarní rozvoj včelstev, který je klíčový pro celé léto i zbytek roku.

Vrb je velké množství a kvetou postupně. Jako první kvete vrba jíva. V případě naší manufaktury představuje tento strom to nejdůležitější pro začátek pilného úsilí včelstev, které jsou doma v oblasti Litovelského Pomoraví. Podíl nektaru z vrb je v jarních medech ze stanovišť umístěných v této krásné a téměř nedotčené lokalitě vysoký. 

V naší nabídce sice nenajdete čistý vrbový med, nektar z vrbových květů však obsahují první jarní medy jako je Rozkvetlá louka. Vrby se vyskytují také v nivách potoků a v nezastíněných okrajích lesů v oblasti Nízkého Jeseníku. Právě tam se nachází další část našich včelích společenství, v jejichž medu pak můžete nektar z vrb také ochutnat.

Zůstaňme však ještě v nížině. Litovelské Pomoraví je velká přírodní plocha, která se rozkládá mezi městy Olomouc a Litovel. Protéká jí řeka Morava a její více či méně pravidelné rozlévání stojí za vznikem nádherného lužního lesa. Právě ten tvoří botanicky mimořádně pestrý svět. Na jaře vzniká v lužním lese jev, jemuž se říká jarní aspekt – jde o porost mnoha druhů světlomilných rostlin, které kvetou, ještě než vyraší listy stromů. V prvních měsících jara tvoří husté kvetoucí koberce hojně navštěvované dychtivými včelami. Nejdůležitějšími rostlinami jsou zde dymnivka dutá, bledule jarní, jaterníky, plicníky i medvědí česnek. Jeho list slouží lidem do lahodného a zdravého pesta, krásný bílý květ pak ukrývá kapičku nektaru, pro kterou včely rády doletí.

Louky a lesy Nízkého Jeseníku

A teď už vzhůru do kopců! I tam jsou kvetoucí vrby. Ještě před nimi však kvetou lísky a olše. Tyto nenápadné stromy sice netvoří ve svých květech nektar, jejich pyl je však pro včely vítaným životabudičem. Pokud k vám během jarního pikniku přiletí na deku zvědavá včela, všimněte si jejich plných košíčků – na nohách má možná právě pyl z těchto dvou stromů. 

V podrostech podhorských luk je také živo. Najdeme tam rostliny, které vynikají svou nevtíravou krásou a k jaru patří stejně jako první paprsky teplého slunce:

  • podběl lékařský
  • devětsil lékařský
  • plicník tmavý
  • hluchavka skvrnitá
  • bledule jarní

Okraje cest, luk a remízků lemuje trnka obecná. Její drobné květy jsou včelami často úplně obsypány. Nejzásadnější dřevinou, která svými květy kraluje ve vyšších polohách je však javor mléč. Jeho snůška je pro nás významná zejména v oblasti Šternberku. Ve smíšených lesích této pozvolna se vlnící krajiny je javor mléč hojně zastoupen a pro naše včely je hotovým magnetem. Postupně – během dubna – rozkvétá také javor klen.

Nektary z těchto krásných listnáčů vetknuté do medů je v naší nabídce druhových medů snadné najít. Med květový javorový podle nich nese svůj název. Zkušený včelař jeho vůni pozná snadno už v úlu. Javorový nektar šíří své aroma daleko od včelích příbytků a jeho typické tóny se pak objevují i v medu.

Máj voní nektarem

Začátkem května lákají včely také třešně ptačí, později pak hloh obecný. Tyto něžné stromy a keře jsou hojné v oblasti Sudet, krášlí staré kamenné náspy a pestré louky mezi nimi. Právě na nich s postupujícím jarem nachází včely rostlinu tak obyčejnou a zároveň významnou – pampelišku. Smetanka lékařská kvete sytě žlutými velkými květy a pro včely její nektar představuje skutečnou pochoutku a velkou jarní hojnost.

V době jejich květu už v naší manufaktuře na jednotlivých stanovištích postupně nasazujeme medníky: nástavky s plástvemi vyhrazené včelám výhradně pro ukládání nektaru. Právě ty budeme za pár týdnů opatrně převážet ke zpracování, vytáčet z nich počátkem června první jarní medy, stáčet je do sklenic a předávat do vašich rukou.

Pro naši práci vybíráme místa vzdálená od měst, lidí a velkých zemědělských ploch. Bylo by snadné odvézt včely v kočovném voze k velkému lánu řepky. V jejích květech je nektaru spousta a byla by i zdravého medu plného cenných látek spousta. Vyhledáváme však raději rozmanitá stanoviště a výjimečné biotopy. Včely se tam sice nalétají více, ale medy, které pak v jejich úlech uzrají, jsou mnohem pestřejší. Jejich nabídka je totiž tím, co z nás dělá Kubešovou medovou manufakturu.


Melomely, špičkové ovocné medoviny

Melomely, špičkové ovocné medoviny

Víte, co je to melomela? Ovocná medovina kvašená s čerstvým ovocem nebo ovocnou šťávou bez přidaných aromat a barviv. Od ostatních medovin se liší výrazně ovocnou chutí, svěžestí a širokou škálou chuťových tónů.

Celý článek

Víte, jak se pije medovina?

Víte, jak se pije medovina?

Zahřeje během chvilky, podporuje trávení a chutná skvěle i jako součást míchaných drinků. Medovina se pije v létě řádně vychlazená, naopak v zimě tak akorát ohřátá. V každém případě si je třeba medovinu pořádně vychutnat. Inspirujte se a najděte si tu vaši!

Celý článek