Horká medovina 3x jinak aneb drinky, které musíte ochutnat

kubešova horká medovina s rumem

V zimě prohřeje horká medovina lépe než čaj s rumem.

kubešova horká medovina se skořicí a medem

Horká medovina se pije od pradávna v různých částech světa.

kubešova horká medovina s jablečnou pálenkou

Jablka, skořice, med, calvados a horká medovina s trochou šlehačky tvoří neotřelou kombinaci.

Medovina je vynikající pití na léto. Možná ještě lepší je ale na podzim a v zimě. V přírodním nápoji víří jemné chuťové tóny už ve sklenici – o jazyku nemluvě. Horká medovina navíc výborně prohřívá. Připravili jsme pro vás tři jednoduché recepty, s nimiž vykouzlíte radost v každém doušku, zvládnete snáz chladné období roku a blýsknete se koktejly, které mají šmrnc.

Horká medovina ohřátá tak akorát

Než se vrhneme na první koktejl, připomeňme si to nejdůležitější. Ohřev medoviny má svá pravidla. Myslete na ně – ať už medovinu přidáváte do čaje, ohříváte ji samotnou nebo z ní mícháte některý z našich vymazlených drinků. 

Medovina je sama o sobě k ohřevu ideální. Ohřev podporuje větší aromatický profil a zvýrazňuje chutě. Teplota nad 60° Celsia ale medovinu znehodnotí a zničí ty nejlepší chuťové i biologické vlastnosti. Medovinu proto ohřívejte v nekryté nádobě (pokud můžete, tak raději ve vodní lázni). Základní pravidlo zní: medovina nesmí nikdy bublat. Pokud chcete být pintlich, pořiďte si v obchodě s kuchyňskými potřebami nebo prodejně čajem malý teploměr. Jednoduché pravidlo říká, že horká medovina je připravena k podávání v okamžiku, kdy z ní začne lehce vycházet pára. 

Pokud vás zajímá, které medoviny se k ohřevu nejvíce hodí, zjistíte to v tomto článku. Jestliže vás samotná horká medovina příliš nenadchla, nezoufejte. Připravili jsme pro vás jednoduché variace, které se u vás rychle zabydlí!

#1 Hot Toddy

Kdykoli vás začne škrábat v krku, zbystřete. Pokud nepomůže lžička chilli v medu nebo čaj s lipovým medem, nasaďte silnější kalibr. Relaxační účinky alkoholu v kombinaci s uklidňujícími přísadami dělají z tohoto drinku perfektní domácí medikament. Tento recept vychází z klasického koktejlu Hot Toddy je totiž tradiční dobrota ve Velké Británii – setkáte se s ním v Anglii, ve Skotsku i v Irsku. 

Připravuje se rovnou v hrníčku stejně jako čaj. Patří do něj whisky, med a citron. Podle chuti můžete použít i tyčinku skořice, která drinku dodá nejen chuť, ale i parádní zimní styl. My k receptu přidáváme také čerstvý zázvor. A samozřejmě medovinu. Do tohoto receptu se nejlépe hodí hned některá z těchto tří: Klasická bylinná, Medovina Přírodní, Medovina Přírodní Archivní.

Horká voda v nápoji výborně uvolňuje podrážděné hrdlo. Med zmírňuje projevy otoku a pomáhá potlačit kašel. Citron působí jako energetická vzpruha (vitamin C organismu celkově povzbuzuje). O zdravotních benefitech zázvoru ani nemluvě. Drink má navíc jednu velkou výhodu. Na rozdíl od klasické svařené medoviny jde o nápoj lehký a hydratující spíše než o přeslazenou záležitost, po které budete mít žízeň. Hodí se i k pomalému popíjení před spaním

Charakter nápoji dodává kvalitní whisky. Pokud jste jejími znalci, tento drink posunete dobrou single malt na další úroveň. Nabízí se řada možností: od sladké Glenmorangie, přes hruškově vanilkovou Glenfiddich až po drsný Ardbeg. Experimentovat můžete také s americkými bourbony.

Ingredience na 1 šálek:

  • 1 panák whiskey 

  • 2 panáky medoviny

  • 1 čajová lžíce medu

  • šťáva z ½ citronu

  • plátky citronu

  • plátky čerstvého zázvoru

Doba přípravy: 5 minut

Postup:

  1. Med a citronovou šťávu nalejte do hrníčku. Použijte hrníček skleněný, výborně v něm vynikne nádherná zlatavá barva nápoje.

  2. V rychlovarné konvici uvařte vodu a nechte ji odstát. Její teplota nesmí přesáhnout 60° Celsia, abyste nepřišli alkohol ani o biologicky aktivní látky.

  3. Vodu nalévejte pomalu přes lžičku a med pořádně rozmíchejte.

  4. Přidejte whisky.

  5. Plátky citronu a zázvoru vložte do hrníčku a před podáváním nechejte několik minut namáčet.

  6. Medovinu přidejte úplně nakonec. 

Jak je to vlastně s objemy panáků? Malý panák znamená 0,02 l. Velký panák má 0,04 l. Volba správné míry se odvíjí od vašich chutí, příležitosti nebo počtu osob, které má nápoj potěšit (nezapomeňte ale poměrně přepočítat i ostatní ingredience).

#2 Sbiten 

Sbiten je tradiční zimní medový nápoj oblíbený v Rusku už od 12. století. Lidem zkřehlým mrazem se stáčel z měděných samovarů přímo na ulicích. Sbiten upadl v nemilost s masivním pitím čaje a kávy, v současnosti je ale patrný obnovený zájem o tento starodávný nápoj.

Název sbiten pochází z ruského slovesa sbit, což znamená bít a označuje bylinky a koření, do kterých se bušilo v hmoždíři. Aby měl drink grády, někdy se k nim přidávala i vodka nebo červené víno. Zjistili jsme, že se výborně snoubí i s medovinou. Do tohoto nápoje se hodí především dvě: Medovina Arónie a Medovina Cabernet.

Sbiten namícháte z medu, vody, koření, džemu a medoviny. Poměry přísad záleží na vaší chuti. My jsme je odladili tak, aby nebyl nápoj příliš sladký.

Ingredience na 1 šálek:

  • 1 čajová lžička medu

  • 1 čajová lžička celého hřebíčku

  • 2 tyčinky skořice

  • půl čajové lžičky mletého zázvoru

  • 2 čajové lžičky ostružinového džemu nebo zavařeniny

  • 1 velký panák medoviny

  • špetka mletého muškátového ořechu

  • voda

Doba přípravy: 10 minut

Postup:

  1. V kastrolku smíchejte med, hřebíček, tyčinky skořice, mletý zázvor, muškátový oříšek, ostružinový džem a vodu.

  2. Směs pomalu a za častého míchání ohřívejte, dokud se med a džem úplně nerozpustí. Odstraňte z tepla.

  3. Tekutinu nechte vychladnout na pokojovou teplotu a sceďte přes plátno (můžete vynechat, pokud nejsou v džemu pecičky). Pokud ji chcete podávat ihned, znovu ji lehce ohřejte a těsně před podáváním přidejte medovinu.

  4. Nápoje si můžete připravit větší množství, uzavřít do sklenice, uložit do chladu a ohřívat pak pouze množství, které chcete právě vypít.

  5. Medovinu přidávejte vždy úplně nakonec.

#3 Hot Apple Pie 

Apple Pie (čtěte a·pl'pai) – doslova jablečný koláč – je hotová pochoutka. Recept pochází z Londýna a jde o horký koktejl se stejnou chutí jakou má klasika českých dezertů, štrůdl. Tento koktejl je vynikající pro chvíle, kdy chcete překvapit návštěvu. Namícháte jej rychleji, než byste jablečný závin upekli. Kromě medoviny, skořice, jablečného džusu a šlehačky obsahuje tahle sladká pecka také oblíbenou pálenku: calvados. I proto je vynikající ve dnech, kdy teploty padají nepříjemně dolů. 

Pravý calvados je 40% pálenka z jablek z francouzského regionu Normandie. Vyrábí se dvoustupňovou destilací zkvašeného jablečného moštu a podle zákonů země galského kohouta musí nejméně dva roky zrát v sudech z dubového dřeva. U nás se však jako calvados označuje zpravidla jakákoli pálenka z jablek.

Dobrá jablkovice má vynikající chuť a vůni. Jde o podceňovaný špiritus – ne každý jej totiž umí dobře vyrobit. Pokud se ale se skutečně kvalitním calvadosem potkáte, určitě na něj jen tak nezapomenete. A možná patříte mezi ty, kteří mají jednu lahev ve spíži nebo ve svém domácím baru.

V tomto horkém koktejlu jablka hrají prim. Podávají si ruce se skořicí a nakonec i se šlehačkou. Budete překvapeni, až ze sklenice zavoní kuchyně vaší babičky.

Ingredience na 1 šálek:

  • 1,5 velkého panáku calvadosu

  • 1 malý panák medoviny

  • 1 malý panák jablečného džusu

  • šťáva z ½ citronu

  • 1 čajová lžička Skořice v pastovaném medu

  • 2 jablečné křížaly (na ozdobu)

  • 1 tyčinka skořice (na ozdobu)

  • šlehačka ve spreji

Doba přípravy: 10 minut

Postup:

  1. Do hrníčku na irskou kávu nalejte calvados.

  2. Do malého hrnce nebo džezvy dejte med, jablečný džus a šťávu z citronu. Za občasného míchání zahřívejte, dokud se tekutina nezačne lehce převalovat. 

  3. Směs přelejte do hrníčku. 

  4. Vložte tyčinky skořice a jablečné křížaly.

  5. Přilejte medovinu (nejlépe se hodí medovina Přírodní)

  6. Ozdobte šlehačkou a podávejte.

Tip z Kubešovy medové manufaktury: Pokud nemáte po ruce naši skořici v medu, nezoufejte. My ji vyrábíme pomalým vmícháváním zastudena, vy si však můžete snadno vyrobit domácí alternativu. Do uzavíratelné sklenice vložte 3 až 5 tyčinek skořice a zalijte 100 ml medu (hodí se na to zvlášť med Rozkvetlá louka). Nechte odležet 4 až 6 dní. Skořici vyjměte, jakmile je pro vás její chuť v medu uspokojivá. Měla by být cítit a zároveň nebýt příliš ostrá ani pálivá.

Který drink vyzkoušet nejdřív? Přijměte malou radu. Vrhněte se na ten, na který máte největší chuť. Všechny 3 recepty zvládne úplný začátečník a neurazí ani zkušené barmany. Horká medovina je lahodný nápoj, který má své místo mezi vyhlášenými koktejly i v kruhu čistě rodinném. V předvánočním čase zvlášť.   


Poznejte domácí výrobu poctivé medoviny

Poznejte domácí výrobu poctivé medoviny

Medovinu jste už určitě někdy pili. Víte ale, jak přesně se vyrábí? Vaří se z medu? Jak dlouho zraje? Pojďte se podívat na postupy a ingredience, které stojí za vznikem našich lahodných medových vín. Právě s vínem má i výroba medoviny mnoho společného. Na začátku je vždy slaďoučký med, kvalitní voda, ušlechtilé kultury kvasinek a vybrané ovoce a byliny.

Celý článek

První jarní rostliny – poklad pro včely

První jarní rostliny – poklad pro včely

Možná jste si jich už všimli na procházce v lese, na louce nebo kolem potoka. První jarní rostliny a stromy postupně rozkvétají. Tvoří přirozený zdroj potravy včel po dlouhé zimě. A nejen to – z jejich nektaru vznikají i první lahodné medy. V létě se dostanou na váš stůl ve své nejčistší podobě a některé poslouží k výrobě lahodných medovin.

Celý článek