Kubešův med

Med z naší manufaktury je čistá přírodní záležitost. Prostě takový, jaký ho včely přinesly. Jsme pyšní na umění zacházet s ním co nejšetrněji tak, abychom v něm zachovali všechny biologicky aktivní látky, cenné pro vaše zdraví.

Prodej medu ze dvora

Navštivte nás osobně v Olomouci. Poradíme vám s výběrem a med si odnesete za tu nejlepší cenu.

Aktuální nabídka medů

Prodej medu z e-shopu

Nakupujte sladkou dobrotu online z pohodlí domova. Med zasíláme po celé České republice.

Medy v e-shopu

Co byste o našem medu určitě měli vědět

Med a vlhkost

Nízký obsah vody brání kvašení medu. Obsah vody do 20 % je v pořádku. Evropská norma ustavuje tuto hranici jako přípustnou, norma “Český med” je o 2 % přísnější. A my ještě víc. Naše medy mají průměrně 16,5 % vody. V úlech je necháváme uzrát a z pláství je nevytáčíme předčasně. Protože nízký obsah vody je známkou vysoké kvality medu.

Ověříte ji snadno. Otočte uzavřenou sklenici víčkem dolů a sledujte vzduchovou bublinu. Čím pomaleji stoupá, tím méně vody med obsahuje. Med však umí přijímat vlhkost ze vzduchu. Proto jej stáčíme do sklenic s dobře těsnícím šroubovacím víčkem. Pamatujte na to kdykoli po něm sáhnete.



Pastovaný med

Pastování je zcela šetrná úprava květových medů, které by jinak rychle zkrystalizovaly. Tyto medy (výhradně za studena) ošetřujeme občasným promícháváním při stabilní teplotě po dobu 3–4 dní. Výsledkem je krémová konzistence s opalizujícími barevnými odlesky. Abyste ráno nezlomili lžíci o ztvrdlý med.



Krystalizace medu

Ne každý med vždy zkrystalizuje. Téměř každému, kromě pastovaného, však tato věc dříve nebo později hrozí. Krystalizace je přirozenou vlastností medů. Květové medy krystalizují rychleji, medovicové medy krystalizují pomaleji. Krystalizace je možná vadou na kráse, ne však na kvalitě. V žádném případě nesvědčí o pokoutném přidávání řepného cukru do medu. A rozhodně není fatální. Lze ji jednoduše odstranit šetrným zahřátím medu. Jak na to? Koukněte do našeho blogu.

Složení našeho medu

0,1 – 0,6 % ENZYMŮ
(glukosooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)

0,1 % VITAMÍNŮ
(kyselina pantothenolová, B1, B2, B3, Biotin, C)

0,1 – 1,0 % MINERÁLIÍ
(draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď)

0,1 – 0,5 % ORGANICKÝCH SLOUČENIN
(pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová)

0,1 – 0,5 % AMINOKYSELIN
(fenylalanin, prolin, alanin, valin)

HORMONÁLNÍ LÁTKY
(noradrenalin, acetylcholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky)

BARVIVA
(rutin, kvercetin, akacetin)

VONNÉ LÁTKY
(diacetyl, acetaldehyd a 50 dalších)