Kubešův blog

Objevte různé zajímavosti a novinky o medech, medovinách, jejich vlastnostech i způsobu konzumace.

Láska je jako medovina. Voní, chutná a hned tak nezevšední

Láska je jako medovina. Voní, chutná a hned tak nezevšední

Je vám zima dlouhá? Pokud máte to štěstí a trávíte ji spíš za kamny – a k tomu hezky ve dvou – máte vyhráno. Sklenka delikátního přírodního nápoje vám vykouzlí dobrou náladu, potěší unavené tělo a je také vynikajícím dárkem nejen pro zamilovaná srdce.

Celý článek

“Med a medovina jsou výsledek voňavé práce”, říká včelař Jan Kubeš

“Med a medovina jsou výsledek voňavé práce”, říká včelař Jan Kubeš

Na některá povídání snadno zapomenete, jiná se vám vryjí do paměti. Zprvu nenápadný rozhovor pro jedno velké regionální rádio se rázem dostal mezi ty druhé. Byla by škoda, kdyby se ztratil v éteru. Včelař Jan Kubeš se v něm rozpovídal o tom, co jej přivedlo ke včelaření, jak poznat kvalitní med nebo co stojí za skutečně perfektním medovým vínem.

Celý článek

Horká medovina 3x jinak aneb drinky, které musíte ochutnat

Horká medovina 3x jinak aneb drinky, které musíte ochutnat

Medovina je vynikající pití na léto. Možná ještě lepší je ale na podzim a v zimě protože navíc výborně prohřívá. Připravili jsme pro vás tři jednoduché recepty, s nimiž vykouzlíte radost v každém doušku, zvládnete snáz chladné období roku a blýsknete se koktejly, které mají šmrnc.

Celý článek

Poznejte domácí výrobu poctivé medoviny

Poznejte domácí výrobu poctivé medoviny

Medovinu jste už určitě někdy pili. Víte ale, jak přesně se vyrábí? Vaří se z medu? Jak dlouho zraje? Pojďte se podívat na postupy a ingredience, které stojí za vznikem našich lahodných medových vín. Právě s vínem má i výroba medoviny mnoho společného. Na začátku je vždy slaďoučký med, kvalitní voda, ušlechtilé kultury kvasinek a vybrané ovoce a byliny.

Celý článek

První jarní rostliny – poklad pro včely

První jarní rostliny – poklad pro včely

Možná jste si jich už všimli na procházce v lese, na louce nebo kolem potoka. První jarní rostliny a stromy postupně rozkvétají. Tvoří přirozený zdroj potravy včel po dlouhé zimě. A nejen to – z jejich nektaru vznikají i první lahodné medy. V létě se dostanou na váš stůl ve své nejčistší podobě a některé poslouží k výrobě lahodných medovin.

Celý článek

Melomely, královny ovocných medovin

Melomely, královny ovocných medovin

Víte, co je to melomela? Ovocná medovina kvašená s čerstvým ovocem nebo ovocnou šťávou bez přidaných aromat a barviv. Od ostatních medovin se liší výrazně ovocnou chutí, svěžestí a širokou škálou chuťových tónů.

Celý článek

Víte, jak se pije medovina?

Víte, jak se pije medovina?

Zahřeje během chvilky, podporuje trávení a chutná skvěle i jako součást míchaných drinků. Medovina se pije v létě řádně vychlazená, naopak v zimě tak akorát ohřátá. V každém případě si je třeba medovinu pořádně vychutnat. Inspirujte se a najděte si tu vaši!

Celý článek

Jak šetrně ztekutit zkrystalizovaný med?

Jak šetrně ztekutit zkrystalizovaný med?

Už se vám určitě nejednou stalo, že váš oblíbený med ztuhnul, tedy zkrystalizoval. Přitom krystalizace je naprosto přirozenou vlastností poctivých medů. Přečtěte si, jak šetrně med znovu ztekutit a kde ho vhodně skladovat.

Celý článek